Craquelè sau tehnica craparii in decupaj

In jos

Craquelè sau tehnica craparii in decupaj

Mesaj  Adriana A. la data de Lun Ian 31, 2011 11:43 pm

,,Craquelè'' este o tehnica de pictura care permite crearea unor crapaturi subtiri pe o suprafata sau un obiect, conferindu-i astfel un aspect antic.

Exista 2 moduri de obtinere a efectului craquelè, care au rezultate diverse, in functie de efectul care se doreste a fi obtinut:

Craquelè de baza: vine utilizat pentru prepararea bazelor, inainte de decorarea cu decupaj
Craquelè' de finitura: vine utilizat dupa decorarea cu decupaj

Craquelè sau tehnica craparii de baza

Pentru inceput este necesar ca suprafata sa fie perfect neteda, fara impuritati. Se smilgheruieste suprafata, (in cazul suportului de lemn) se aplica 2 maini de fond opac dupa care se intinde prima culoare (in cazul acesta negru). Dupa uscarea completa se intinde cu pensula plata medium screpolant. Dupa circa o ora se intinde cea de-a doua culoare (in cazul acesta alb).

Culoarea intinsa peste medium se va crapa, efectul final fiind acesta:


Dupa formarea crapaturilor se lipesc imaginile si se intind cateva maini de lac protectiv.

(imaginea nu imi apartine)Atentie cand se intinde cea de-a doua culoare: utilizati o pensula mare si plata si incercati sa nu treceti de doua ori peste aceeasi portiune cu pensula, riscati sa anulati efectul screpolant.

Craquelè' sau tehnica craparii de finitura

Craquelè de finitura vine realizat dupa decorarea suprafetei cu tehnica decupajului, atunci cand se doreste antichizarea unui obiect.

Daca la craquelè-ul de baza , crapaturile sunt intotdeauna sub imagini, la craquelè-ul de finitura crapaturile sunt intotdeauna peste imagini.


Cum se face?

In negoturile de specialitate exista mai multe tipuri de lacuri de crapare monocomponente si bicomponente, este vorba de kituri speciale cu 2 tipuri de lacuri incompatibile intre ele care dau efectul craparii.
Dupa aplicarea celor 2 in functie de instructiuni, se vor evidentia crapaturile. Puteti folosi pentru aceasta ceara, porporina, bitum, etc...

Iata aici cateva exemple de craquelè de finitura:
(realizat cu tehnica craparii de baza si tehnica craparii de finitura)
avatar
Adriana A.

Posts : 38
Join date : 21/01/2011
Age : 38
Location : Homesti, Rm. Sarat

Vezi profilul utilizatorului http://artasicreativitate.blogspot.ro/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum